Daarom is de juiste ergonomie essentieel voor operatietafels en operatiestoelen

Als chirurg brengt u het grootste deel van uw leven door in de operatiekamer – daarom is een ergonomische operatietafel geen luxe, maar de basis voor uw gezondheid tot op hoge leeftijd. Elke procedure en elk chirurgisch team heeft individuele behoeften waaraan de apparatuur in de operatiekamer moet voldoen. Dit geldt bijvoorbeeld voor lengte, gewicht, individuele aanleg en je eigen comfortzone op het werk. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden zodat jij en je assistent ergonomisch kunnen werken en wat de voordelen zijn van het ergonomisch positioneren van je patiënten.

4 tips voor de juiste ergonomie tijdens een operatie

Interventies op moeilijk bereikbare plaatsen gaan meestal gepaard met een niet-ergonomische werkhouding. Deze geforceerde houdingen en eenzijdige verrekkingen zijn de meest voorkomende oorzaken van rug-, schouder- en nekpijn.

De juiste ergonomie in de operatiekamer minimaliseert zowel kortdurend arbeidsverzuim als gevolgen op lange termijn door houdingsschade. Jij en je assistent moeten er daarom voor zorgen dat je met een zo recht mogelijke rug werkt:

 1. Stel de hoogte van de operatietafel en de operatiestoel zo in dat je voeten plat op de vloer staan en de hoek tussen je bovenlichaam en benen meer dan 90° is – hierdoor kan het bloed beter circuleren en blijf je fit, zelfs tijdens lange operaties.
 2. Ondersteun je armen indien nodig – je kunt hiervoor aanpasbare armsteunen of een microchirurgische ring gebruiken
 3. Plaats uw instrumenten zo dat u er gemakkelijk bij kunt in uw ergonomische houding, bijvoorbeeld met behulp van een instrumententafel.
 4. Zorg ervoor dat je genoeg beenruimte hebt om comfortabel te werken en nergens tegenaan te stoten, maar dat je tegelijkertijd je patiënt kunt bereiken.

Extra tip: Kantel de operatietafel zodat je optimaal toegang hebt tot het operatieveld en tegelijkertijd ergonomisch zit.

Kantelen? Je hebt goed gelezen. Dit is waar je de grens bereikt met conventionele operatietafels. Niet met BRUMABA: BRUMA operatietafels kunnen flexibel worden aangepast aan uw operatie, uw individuele lichaamsmaten en die van uw patiënt.

Een ergonomische operatietafel: de juiste positie voor elke procedure

Verstel en kantel je BRUMABA operatietafel zodat je comfortabel en ergonomisch kunt werken – de tafel past zich aan jouw werkhouding aan en niet andersom:

 • Met de zogenaamde vliegtuigfunctie kunt u de BRUMABA PRIMUS operatietafel zijwaarts 17 graden kantelen – de game changer voor veel operaties.
 • Dankzij de uitstekende werkergonomie kun je ook lange perioden comfortabel werken
 • BRUMABA OK-stoelen en accessoires zijn de ideale aanvulling om de fysieke belasting van opereren en assisteren te minimaliseren – een duurzame investering in uw eigen gezondheid en die van uw team.

 

Ergonomisch zitten is een kwestie van aanpassen

Studies hebben onlangs aangetoond dat een verkeerde houding, zitten in een ongunstige houding of lang staan schadelijk kan zijn voor de gezondheid – bureauwerk wordt vaak “het nieuwe roken” genoemd. Daarom is niet alleen de operatietafel een belangrijk onderdeel van de uitrusting van je operatiekamer, maar moet je ook rekening houden met een aantal punten bij het kiezen van je operatiestoel. Afhankelijk van het specialisme en de operatiekamer is het belangrijk voor jou en je assistent dat

 • Je rug wordt ondersteund door een traploos verstelbaar ruggedeelte, zodat je de perfecte positie kunt instellen
 • Je kunt de armleuningen precies instellen voor perfecte ondersteuning tijdens de bediening
 • de ergonomische zitting biedt je een veilige en comfortabele zit
 • de hellingshoek van de zitting is individueel instelbaar zodat het bloed goed in je benen kan circuleren

 

De juiste ergonomie – een centraal punt in de positionering van de patiënt

Het maakt niet uit in welk specialisme je werkt – correcte positionering van de patiënt is essentieel voor een succesvolle operatie. Patiëntpositionering verwijst naar de verschillende lichaamshoudingen waarin uw patiënt kan worden geplaatst. Afhankelijk van de operatie is een andere positionering vereist: Een goede positionering creëert een optimale toegang voor de chirurg en assistent, evenals een comfortabele positie voor de patiënt om drukschade aan het weefsel, pijn in de ledematen en een langere herstelperiode (secundaire gevolgen) te voorkomen. Dit komt doordat verdoofde patiënten door hun ontspannen spieren belangrijke beschermende reflexen missen. Het is ook essentieel dat uw patiënten altijd veilig en stabiel zijn.

Over het algemeen:

 • Zorg ervoor dat de kop van het patent stabiel wordt gehouden
 • Flexibel verstelbare armleggers zorgen voor fysiologische armpositionering en drukontlasting
 • Visco-elastische kussens bieden optimale drukverdeling voor uw patiënten
 • De “positionering” begint met een gemakkelijke en veilige toegang en eindigt pas als de patiënt de operatiekamer verlaat – hiervoor moet je de hoogte van de operatietafel flexibel kunnen aanpassen.

Overzicht van enkele relevante opslagposities

 • In- en uitstappositie
 • Zijdelingse positionering
 • Buikligging, voor operaties aan de rug
 • Rugligging, bijvoorbeeld voor een laparotomie
 • Getrapte opslag
 • Trendelenburgpositie, bijvoorbeeld voor operaties aan de urineblaas, gynaecologische operaties
 • Anti-Trendelenburg positie voor lever of middenrif interventies, intubatie
 • Verwisselbare lager
 • Bovenlichaam verhogen
 • Strandstoel positie (half zittend)
 • Lithotomiehouding, voor urologische en gynaecologische ingrepen
 • Positie van boven- en onderkaak in het tandgebied
 • Lager in neutrale stand (LiN)
Eenvoudig, ergonomisch patiëntentransport met BRUMABA operatietafel

Ergonomisch transport van A naar B

Tot nu toe hebben we ons gerealiseerd dat de juiste ergonomie belangrijk is voor de chirurg, de assistent en de patiënt. Maar om ergonomisch te kunnen opereren, moet de patiënt eerst in de operatiekamer komen. Het wordt pas een goed afgeronde oplossing als het transport ook ergonomisch is ontworpen – zowel voor de patiënt als voor degene die de patiënt duwt.

Mobiele patiëntentransporters hebben bewezen zeer voordelig te zijn. Let op de volgende kenmerken:

 • De verschillende posities zijn traploos instelbaar, bijvoorbeeld voor binnenkomst, transportroute en uitgang
 • Ergonomische handgrepen vergemakkelijken het duwen
 • Een soepel lopend chassis laat je over lange gangen glijden

Een alternatief voor de patiëntentransporter is een mobiele operatietafel. Het grote voordeel hiervan is dat uw patiënten van begin tot eind op één plek blijven en niet verplaatst hoeven te worden. Het zogenaamde rotatiesysteem vereenvoudigt processen en bespaart enorm veel tijd. Naast de eigenschappen voor patiëntentransporters is het essentieel dat een mobiele operatietafel een hoge mate van stabiliteit heeft tijdens de operatie.

Daarom zijn BRUMABA operatietafels en -stoelen een ergonomische ervaring.

Als u eenmaal met BRUMABA operatietafels en -stoelen hebt gewerkt, merkt u vanaf de eerste seconde het “ergonomische” verschil met conventionele apparatuur voor operatiekamers, omdat onze productontwikkeling in nauw overleg met chirurgen en operatiekamerpersoneel plaatsvindt. Hierdoor hebben we rekening kunnen houden met cruciale details om u en uw team een ergonomische werkhouding in de operatiekamer te bieden.

 • Vliegtuigfunctie: u kunt de PRIMUS operatietafel zelfs zijwaarts kantelen om het operatieveld perfect te bereiken in een ergonomische positie
 • Optimale beenruimte: Elke operatietafel van BRUMABA is extra slank gebouwd zodat je veel beenruimte hebt. Dit geeft je genoeg ruimte om een comfortabele en flexibele staande of zittende houding aan te nemen tijdens de procedure.
 • Traploze hoogteverstelling: Dankzij de traploze hoogteverstelling kun je de BRUMABA operatietafels en -stoelen aanpassen aan je lichaamslengte, waardoor bukken of omhoog reiken tot het verleden behoort. Bonus: Uw patiënten profiteren van de flexibele hoogteverstelling, vooral bij het in en uit de stoel stappen.
 • Geheugenfunctie: Veel van onze modellen hebben een geheugenfunctie waarmee je tot acht posities kunt opslaan. Zo kunt u met één druk op de knop veelgebruikte posities creëren voor de juiste ergonomie.
 • Hand- of voetschakelaar: Over een knop indrukken gesproken: de operatietafels kunnen naar wens worden uitgerust met een hand- of voetschakelaar, zodat u uw ergonomische positie niet hoeft te verlaten om aanpassingen te doen.
 • Passende accessoires: BRUMABA operatietafels kunnen worden aangepast met een uitgebreid assortiment accessoires voor nog meer ergonomie, bijvoorbeeld instrumententafels.