Voor elke positie – een overzicht van operatietafels en positioneringsopties

Medische studies hebben aangetoond dat een optimale positionering van de patiënt in de operatiekamer kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van complicaties. Drukschade door overliggend weefsel wordt bijvoorbeeld verminderd, postoperatieve pijn in de ledematen wordt verminderd en het verhoogde risico op letsel door de afwezigheid van beschermende reflexen onder anesthesie wordt grotendeels beperkt.

In deze context is het de moeite waard om te kijken naar het gespecialiseerde personeel dat de behandeling verzorgt. Een verkeerde positionering van de patiënt levert niet alleen een risico op complicaties op voor de patiënt, maar kan het ook moeilijk maken om het operatiegebied te bereiken. Dit betekent dat chirurgen en operatieassistenten onder fysiek zware omstandigheden moeten werken. Dit moet koste wat het kost worden voorkomen.

Dankzij de nieuwste technologie en ergonomische instellingen maken BRUMABA operatietafels een perfecte en ergonomische positionering van de patiënt mogelijk, waardoor ook het personeel in de operatiekamer houdingsvriendelijk kan werken. Lees verder om erachter te komen welke positioneringsmogelijkheden deze operatietafels bieden, wat de modellen bijzonder maakt en waarom BRUMABA de moeite waard is.

Welke opbergmogelijkheden bieden OK-tafels?

Afhankelijk van het type en de omvang van de behandeling is het essentieel om de patiënt in vooraf bepaalde posities te kunnen brengen. Met BRUMABA operatietafels vertrouwt u niet alleen op geavanceerde technologie en multifunctionele verstelbaarheid, maar profiteert u ook van eenvoudige toegang tot de patiënt en het operatieveld. Met de operatietafels van BRUMABA en de geavanceerde accessoires kunnen met name de volgende positioneringsmogelijkheden en chirurgische ingrepen eenvoudig worden uitgevoerd:

Gemakkelijke toegang voor de patiënt

Ingangspositie

Het hangt van individuele gevallen af hoe mobiel patiënten zijn voor de behandeling op de operatietafel. Dankzij verschillende toegangsposities kunnen patiënten optimaal gepositioneerd worden zonder fysieke belasting voor patiënten of personeel – de ingenieuze technologie van BRUMABA operatietafels maakt een verscheidenheid aan geschikte posities mogelijk zonder enige inspanning.

Platte opslag

In de vlakke positie liggen patiënten plat op hun rug, wat in sommige situaties essentieel is. We raden je echter aan om de functionaliteit van een BRUMABA operatietafel te gebruiken om de patiënt in de meest ergonomische positie te plaatsen. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Het gewicht van de patiënt wordt over het hele lichaam verdeeld en schade door positionering wordt sterk verminderd.
  • De circulatie van de patiënt blijft beter gesynchroniseerd, waardoor de tijd in de verkoeverkamer aanzienlijk wordt verkort.
  • De patiënt kan beter ademen. Vooral voor astmapatiënten of patiënten met overgewicht geeft een getrapte houding een aanzienlijk gevoel van welzijn voor de patiënt.

Getrapte opslag

Een variatie op de rugligging is de getrapte positie, waarbij de dijen van de patiënt loodrecht op de rug staan. Dit verlicht de spierspanning in het gebied van de lumbale wervelkolom. Deze comfortabele positioneringsmogelijkheid wordt niet alleen ondersteund door BRUMABA operatietafels, maar kan ook worden uitgebreid met geïntegreerde armsteunen, neerklapbare duwhandgrepen en rugleuningverlengstukken voor lengteaanpassing.

Trendelenburg opslag

De Trendelenburgpositie is een klassieke positionering van de patiënt in rugligging. Het hoofd wordt zo geplaatst dat het zich in de laagste positie van het lichaam bevindt. Dit wordt bereikt door de operatietafel 15-30° te kantelen. Dit leidt opzettelijk tot een verhoogde veneuze retourstroom. De Trendelenburgpositie is ook een must voor urologische en gynaecologische operaties. De positie is erg belangrijk als noodmaatregel bij shock en orthostatische collaps.

Omgekeerde of anti-Trendelenburg opslag

Dit in tegenstelling tot de omgekeerde Trendelenburgpositie of anti-Trendelenburgpositie. Het hoofd neemt de hoogste positie van het lichaam aan terwijl de rugligging behouden blijft. Dit is niet alleen nodig voor verschillende operaties aan de lever en het middenrif, maar ook voor intubaties en longontsteking of aspiratieprofylaxe. Ook hier bieden de technische oplossingen van de BRUMA operatietafels verschillende individuele configuraties die soepel en nauwkeurig werken mogelijk maken.

In buikligging

Aan de andere kant kan de buikligging worden gebruikt voor operaties aan de wervelkolom, rug, heiligbeen, ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome) en ademhalingsaandoeningen. Patiënten liggen op de ventrale zijde van het lichaam en daarom is steun voor het voorhoofd en de onderkaak essentieel. De optimale hoogte speelt een belangrijke rol en daarom kunnen de BRUMABA operatietafels individueel worden ingesteld met een voetschakelaar – terwijl de handen natuurlijk steriel blijven.

Zijdelingse positionering

De term “laterale positie” of (stabiele) “zijligging” wordt gebruikt om een positie te beschrijven waarin de patiënt aan de linker- of rechterkant van het lichaam ligt. De mate van zwenken rond de lengteas kan 30° of 90° zijn. In tegenstelling tot de rugligging worden patiënten niet belast met hun eigen lichaamsgewicht, zodat de ledematen gefixeerd moeten worden. Bewegingsvrijheid is essentieel voor chirurgen – de BRUMA operatietafels scoren hier punten met hun slanke ontwerp voor veel beenruimte en batterijwerking, waardoor het aantal kabels tot een minimum wordt beperkt.

“Vliegtuigfunctie”.

De vliegtuigfunctie is een longitudinale kanteling van de operatietafel met 17° naar rechts en links. Dit maakt moeilijk bereikbare operatiekamers toegankelijker. De chirurg hoeft zich niet te “verdraaien” en kan in een ontspannen houding werken.

Bovenlichaamshoogte en zithouding

Een hoge positie van het bovenlichaam in de operatiekamer wordt gedefinieerd als de hoek van het bovenlichaam 30° of meer is boven het niveau van de extremiteiten. Dit resulteert in een caudale diafragmatische verschuiving (diafragmatische depressie), waardoor het intrathoracale bloedvolume afneemt. Dit maakt het gemakkelijker om long-, hart- en hersenaandoeningen te behandelen. De verhoging van het bovenlichaam kan ook worden onderverdeeld in speciale posities op basis van de hoek waaronder het bovenlichaam wordt opgetild. Deze omvatten met name de lage Fowler-stand (15° tot 30°), de semi-Fowler-stand (30° tot 45°) en de hoge Fowler-stand (80° tot 90°). De benen van de patiënt zijn gebogen of gestrekt. Deze minimale positiewisselingen zijn niet alleen snel en gemakkelijk met een BRUMABA operatietafel, maar ook vrijwel geruisloos.

Strandstoel positie

Deze semi-zittende positie klinkt een beetje als een vakantie. Met een BRUMABA operatietafel kan deze positie ergonomisch en comfortabel worden gemaakt voor zowel de patiënt als het gespecialiseerde personeel. Het wordt gekenmerkt door het feit dat de patiënt kan worden behandeld met het bovenlichaam 60° omhoog. Dit is vooral belangrijk voor operaties in verband met hart- en longaandoeningen, omdat er veneuze terugvoer naar het hart plaatsvindt.

Positie boven- en onderkaak

Bij tandheelkundige en plastische chirurgische ingrepen kan het nodig zijn om de bovenkaak en/of onderkaak in een specifieke positie te plaatsen. Dit wordt bereikt door middel van fijnafstelmogelijkheden in het hoofdgebied, die kinderlijk eenvoudig zijn met de 3-dimensionaal verstelbare hoofdschaal van de BRUMA operatietafels. Dit betekent dat je zelfs positioneringsopties voor operatietafels met hoge specificaties kunt afdekken.

Steenslaglaag

De lithotomiepositie wordt beschreven als een medische positie waarin de patiënt op zijn rug ligt en zijn benen gebogen zijn op ongeveer 90° bij het heupgewricht. Daarnaast zijn de knieën sterk gebogen en is het onderbeen gespreid in een hoek van ongeveer 50° tot 60°. De term gaat terug tot het verwijderen van blaasstenen, waarvoor deze positioneringsoptie in de operatiekamer werd uitgevoerd – zowel vroeger als nu. Gynaecologische en andere urologische en proctologische procedures maken ook gebruik van deze positie. Met BRUMABA operatietafels kunt u patiënten met een gewicht tot 250 tot 300 kg in deze positie behandelen.

Conclusie – individuele eisen en antwoorden op maat

Optimale positioneringstechnieken maken het verschil in de operatiekamer – zowel wat betreft het welzijn van de patiënt als de fysieke belasting van het gespecialiseerde personeel dat de behandeling uitvoert. Met dit in gedachten heeft BRUMABA operatietafels ontwikkeld met positioneringsopties die alle aspecten van chirurgisch werk dekken, van rugligging en buikligging tot wisselende posities en onder- en bovenkaakpositionering.

Tegelijkertijd maken de BRUMABA modellen indruk met hun onbeperkte mobiliteit, intuïtieve bediening en moderne technologieën. Dankzij de hoogteverstelling kunnen chirurgen zowel staand als zittend werken. Dit betekent dat het complexe werk in de operatiekamer wordt uitgevoerd door een even complex apparaat dat u uitgebreide ondersteuning biedt bij de dagelijkse operatie, in elke situatie.