Trend “ambulante chirurgie” – wees een pionier in de medische toekomst

Een poliklinisch chirurgisch centrum, ook wel polikliniek of ambulant chirurgisch centrum (AOZ) genoemd, is een medische faciliteit die speciaal is ontworpen voor ambulante chirurgie . In tegenstelling tot ziekenhuizen die zich richten op een verblijf in het ziekenhuis, maakt een poliklinisch chirurgisch centrum chirurgische ingrepen mogelijk met de mogelijkheid om dezelfde dag weer naar huis te gaan. Dankzij de vooruitgang in medische procedures en technologieën kunnen veel chirurgische ingrepen sneller en veiliger worden uitgevoerd. Als gevolg hiervan worden steeds meer chirurgische ingrepen ambulant uitgevoerd. Dit steeds populairder wordende alternatief voor ziekenhuisopname biedt een aantal voordelen, zowel voor patiënten als voor de gezondheidszorg.

EXCURSUS: Nadelen van langdurige bedrust

  • Ademhalingswegen: Infecties, embolie
  • Cardiovasculair systeem: trombose, hypotensie
  • Spieren/skelet: verlies van spierkracht, 1-3% verlies van spiermassa per dag, contracturen, verminderd uithoudingsvermogen
  • Psychisch: depressie, angst, verwarring, verlies van zelfvertrouwen
  • Huid: Decubitus
  • Maagdarmstelsel: incontinentie, infecties, constipatie

De voordelen van een ambulant chirurgisch centrum: kwaliteit en comfort voor patiënten en ziekenhuizen

Ziekenhuizen zijn complexe organisaties met talloze complexe processen. Een ambulant chirurgisch centrum heeft daarentegen één hoofdtaak: operaties uitvoeren op gezonde of in ieder geval gestabiliseerde mensen die dezelfde dag nog naar huis kunnen. Dit maakt een eenvoudig en veilig proces met minder personeel mogelijk.

Een centrum voor ambulante chirurgie biedt een groot aantal voordelen voor zowel patiënten als ziekenhuizen. Met eersteklas medische diensten in een aangename omgeving is het ambulante chirurgisch centrum een aantrekkelijke optie.

Voordelen voor klinieken

  • Kostenbesparingen: Vergeleken met klinische gevallen hadden poliklinische TKA-gevallen behandeld met AKS vergelijkbare 90-daagse uitkomsten tegen lagere kosten. (Studie: Mantel et al., Tijdschrift voor Orthopedische Chirurgie en Onderzoek, 2023)
  • Tijd besparen
  • Optimalisatie van kamers
  • Personeelsoptimalisatie
  • Verbeterde ROI

Poliklinische chirurgie biedt aanzienlijke kostenvoordelen en maakt een efficiënter gebruik van middelen mogelijk. In vergelijking met klinische procedures zijn er geen kosten voor ziekenhuisopname en overnachtingen. Zonder ziekenhuisbedden en effectief gebruik van operatiekamers kunnen ziekenhuizen meer patiënten behandelen met minder personeel en de wachttijden verkorten. Tegelijkertijd helpt het verplaatsen van operaties naar ambulante chirurgische centra om de benodigde ruimte en bedden in ziekenhuizen te verminderen.

Voordelen voor patiënten

  • Veiligheid: Ziekenhuizen kunnen een bron zijn van nosocomiale infecties, d.w.z. infecties die in het ziekenhuis worden opgelopen. Poliklinische chirurgie vermindert het risico op een dergelijke infectie, omdat de patiënt minder tijd in het operatiecentrum doorbrengt. Alleen “stabiele”, gezonde patiënten worden er behandeld.
  • Comfort: Poliklinische operaties stellen patiënten in staat om in hun vertrouwde en comfortabele omgeving te blijven. Vertrouwde omgevingen bevorderen herstel.
  • Autonomie: Patiënten worden niet afhankelijk van het ziekenhuis- en operatiekamerpersoneel. Dit is vooral belangrijk voor oudere patiënten.
  • Mindset: Patiënten worden niet behandeld als “zieke mensen” en krijgen dus een heel andere houding dan tijdens een opname. Dit kan een positief effect hebben op het herstel.
  • Sneller herstel: Dankzij vooruitgang in anesthesie en pijnbestrijding kunnen patiënten beter omgaan met pijn na een poliklinische operatie. Dit draagt bij aan een sneller herstel en een snellere terugkeer naar normale activiteiten.

Geoptimaliseerde processen in het poliklinisch operatiecentrum: efficiëntie en mobiliteit

Een belangrijke succesfactor in het chirurgisch poliklinisch centrum is het opzetten van korte en effectief georganiseerde werkstromen. Het centrum voor ambulante chirurgie moet daarom duidelijk gescheiden zijn van de rest van het ziekenhuis of, in het beste geval, vrijstaand zijn. De focus ligt hier op een vlotte circulatie tussen de ontvangstruimte, de verkoeverruimte, de operatiekamer en de eigenlijke operatiekamer. Mobiele operatietafels maken dit mogelijk, omdat er geen bedden zijn in het poliklinische operatiecentrum.

De voordelen van mobiele operatietafels

Relevante onderzoeken bevestigen dat mobiele operatietafels niet alleen tijd en geld besparen, maar ook extra veiligheidsvoordelen hebben, omdat met name het minder zware tillen en hanteren van de patiënt het medisch personeel ontlast en potentiële risico’s minimaliseert.

  • Als er slechts 1 uur tijd per dag wordt bespaard dankzij mobiele operatietafels en de geschatte operationele kosten per uur ongeveer €2.000 bedragen, verdient een mobiele operatietafel zichzelf in minder dan 1 maand terug.
  • Patiënten die nog slaperig zijn en zich niet zelfstandig kunnen bewegen, verlaten de operatiekamer sneller.
  • Het elimineert ook het risico op letsel bij patiënten en personeel tijdens het herpositioneren. Dergelijke verwondingen kunnen anders leiden tot aanzienlijke kosten waarmee geen rekening is gehouden.

Mobiele operatietafels bieden een hoge mate van flexibiliteit en aanpasbaarheid. Dankzij hun mobiliteit kunnen ze naadloos worden verplaatst tussen de verschillende gebieden van het operatiecentrum, wat de efficiëntie van alle werkprocessen verhoogt. Dankzij de nauwkeurige verstelbaarheid van de operatietafels kan het medisch personeel de patiënt in de optimale positie plaatsen en de toegang voor de procedure vergemakkelijken.

Mobiele operatietafels zorgen ook voor meer comfort voor de patiënt. Dankzij hun aanpasbare functies kunnen ze individueel worden aangepast aan de behoeften en vereisten van elke patiënt. Dit bevordert niet alleen hun welzijn, maar zorgt er ook voor dat de werkzaamheden veilig en effectief kunnen worden uitgevoerd.

In het algemeen spelen effectieve workflows en het gebruik van geschikte mobiele operatietafels een beslissende rol in de optimale functionaliteit van een poliklinisch operatiecentrum. Ze ondersteunen niet alleen de efficiëntie en flexibiliteit van het personeel, maar dragen ook bij aan de tevredenheid en veiligheid van patiënten.

EXCURSUS: Uitdagingen en potentiële risico’s voor chirurgische patiënten na het ontwaken

In sommige ambulante chirurgische centra lopen patiënten zelf van de verkoeverkamer naar de operatiekamer. Deze aanpak kan echter problemen veroorzaken:

  • Gezichtsveld en angst: Door zelfstandig te lopen, hebben patiënten een groter gezichtsveld en kunnen ze mogelijk dingen zien die hen zorgen baren of verontrusten. Medische apparatuur of andere patiënten in de operatiekamer kunnen de angst vergroten en leiden tot een verhoogde belasting van de zenuwen.
  • Onberekenbare tijdspanne: Als patiënten alleen naar de operatiekamer gaan, kan dit tot onnodige vertragingen leiden.
  • Extra risico op letsel: Dit zelfstandig lopen brengt een extra risico op letsel of vallen met zich mee, vooral voor oudere mensen.

Deze risico’s moeten worden geminimaliseerd voor zowel de veiligheid als het welzijn van patiënten.

Bij het plannen van een ambulant chirurgisch centrum moet je rekening houden met de volgende aspecten

Bij het plannen van een centrum voor ambulante chirurgie moet je rekening houden met verschillende factoren. Zo creëert u niet alleen een patiëntgerichte omgeving, maar ook een efficiënte werkplek voor uw medisch personeel.

Parkeerplaats en ingang:

Het is belangrijk dat er een korte afstand is tussen de parkeerplaats en de ingang van het centrum. Idealiter is het pad overdekt om patiënten te beschermen tegen weersinvloeden. Duidelijke bewegwijzering maakt het ook makkelijker voor patiënten om het centrum te vinden en voorkomt aanvankelijke onzekerheid.

Ontwerp van het interieur:

Het interieurontwerp van het centrum moet erop gericht zijn hoeken te minimaliseren. Een open ontwerp creëert een beter overzicht voor medisch personeel, vooral verpleegkundigen, en geeft patiënten een gevoel van ruimte en openheid in plaats van beklemming.

Wachtruimte:

Een kleine, goed georganiseerde wachtruimte is meestal voldoende bij een goede operatieplanning, omdat patiënten nauwelijks tijd in de wachtruimte hoeven door te brengen. Dit draagt bij aan een betere patiëntervaring.

Kleedkamer:

Een kleine kleedkamer voor patiënten is belangrijk om hen de kans te geven zich comfortabel om te kleden voor en na de ingreep. Kluisjes of lockers stellen patiënten ook in staat om hun persoonlijke bezittingen zorgeloos op te bergen.

Centrale verkoeverkamer:

Een gecentraliseerde verkoeverruimte is erg belangrijk voor het verplegend personeel om patiënten efficiënt te monitoren. Hierdoor kunnen mogelijke complicaties snel worden herkend en kan er adequaat op worden gereageerd.

Uitrusting:

De apparatuur in de operatiekamers moet voldoen aan de eisen van de aangeboden operaties. Als regel worden 5-6 operatietafels per operatiekamer aanbevolen om een soepele procedure te garanderen.

Vereist personeel:

Afhankelijk van de grootte van de polikliniek zijn er meestal 1-2 verpleegkundigen en extra assistenten nodig.

4 effectieve tips voor ambulante chirurgie

  1. Verander het paradigma: Alle chirurgische procedures zijn in eerste instantie poliklinische procedures.
  2. Waar mogelijk processen of gebouwen scheiden van de klinische faciliteit. Afzonderlijke gebouwen maken onafhankelijk beheer mogelijk en verhogen de ROI.
  3. Neem onafhankelijk verplegend personeel in dienst met de juiste “ambulante mentaliteit”.
  4. Zolang er een afdeling in het ziekenhuis is met lege bedden, zullen deze ook bezet zijn. Verminder het aantal bedden met een poliklinisch chirurgisch centrum. Het is net als je garage: hoe groot die ook is, hij zal altijd gevuld zijn met spullen zolang er nog plaats is. Patiënten worden daarom direct op operatietafels geplaatst. Dit zijn echte operatietafels die kunnen worden omgebouwd tot stoelen. Hierdoor hoeven patiënten niet te worden overgeplaatst. Dit is erg efficiënt, bespaart tijd en is gemakkelijk voor uw personeel.

Daarom is de BRUMABA VARIUS operatietafel perfect voor ambulante operaties

De BRUMABA VARIUS operatietafel is een allrounder voor veel medische ingrepen en daarom de ideale keuze voor ambulante chirurgie.

  • Betrouwbaarheid en stevigheid: De BRUMABA VARIUS operatietafel wordt gekenmerkt door zijn robuuste ontwerp, dat een betrouwbaar en stabiel platform biedt voor chirurgische ingrepen. Dankzij de stevige constructie garandeert het de nodige stabiliteit tijdens het hele operatiekamerproces.
  • Eenvoudige bediening: De VARIUS operatietafel is bewust ontworpen als een low-tech optie om eenvoudige en ongecompliceerde bediening mogelijk te maken. Dit maakt het gemakkelijker voor het medisch personeel om de tafel te bedienen en aan te passen, zodat ze zich kunnen concentreren op de patiëntenzorg.
  • Weinig onderhoud: De VARIUS-operatietafel vereist weinig onderhoud, wat tijd en middelen bespaart. Dankzij de duurzame constructie en hoogwaardige materialen blijft hij langdurig betrouwbaar en functioneel.
  • Flexibiliteit: De BRUMABA VARIUS operatietafel is veelzijdig en kan worden aangepast aan verschillende chirurgische vereisten. Het biedt een groot aantal instelopties om te voldoen aan de vereisten van verschillende bewerkingen.
  • Vliegtuigfunctie: Een speciale functie van de VARIUS operatietafel is de vliegtuigfunctie. Door het operatieveld te kantelen, wordt de rug van het medisch personeel beschermd en wordt een ergonomische werkhouding mogelijk gemaakt. Dit draagt bij aan een comfortabele en efficiënte workflow.
  • Voortdurende productverbetering: BRUMABA hecht veel belang aan het voortdurend innoveren en aanpassen van haar producten aan de behoeften van professionals in de gezondheidszorg. De VARIUS operatietafel voldoet aan de hoogste normen.
  • Open bevestigingssysteem: De VARIUS operatietafel heeft een open bevestigingssysteem dat compatibel is met verschillende adapters. Dit betekent dat hij flexibel is en gebruikt kan worden met een groot aantal accessoires en medische apparaten.
  • Eenvoudige bediening: De VARIUS operatietafel kan moeiteloos met twee vingers worden bewogen, waardoor de tafel gemakkelijker kan worden getransporteerd en gepositioneerd.

Met de VARIUS operatietafel van BRUMABA krijgt u een allesomvattend pakket dat u de juiste keuze biedt voor elke operatiekamer. Ontdek de vele mogelijkheden van de BRUMABA VARIUS operatietafel voor ambulante chirurgie en ervaar maximaal comfort, flexibiliteit en functionaliteit.

Veelgestelde vragen over ambulante chirurgie en ambulante chirurgische centra

Welke voordelen hebben klinieken met een poliklinisch chirurgisch centrum?

  • Kosten- en tijdsbesparing
  • Optimalisatie van ruimte en personeel
  • Verbeterde ROI

Naast aanzienlijke kostenvoordelen maakt ambulante chirurgie een efficiënter gebruik van middelen mogelijk. Vergeleken met intramurale procedures besparen chirurgische centra op de kosten van een ziekenhuisverblijf. Hierdoor kunnen ziekenhuizen meer patiënten verzorgen, besparen ze op personeel en verminderen ze onaangename wachttijden. Tegelijkertijd zorgen poliklinische chirurgische centra ervoor dat ziekenhuizen veel minder ruimte en bedden nodig hebben.

Welke voordelen bieden poliklinische operaties voor patiënten?

Nosocomiale infecties hebben vrijwel geen kans om zich te verspreiden in chirurgische centra vanwege de korte verblijfsduur van “stabiele” patiënten. Patiënten keren ook snel terug naar hun vertrouwde omgeving en herstellen vaak sneller dan in het ziekenhuis. Bovendien zijn ze niet afhankelijk van ziekenhuispersoneel. Een andere innerlijke houding, namelijk niet behandeld worden als een “ziek persoon”, bevordert het herstelproces. Het is ook bewezen dat patiënten beter omgaan met pijn na een operatie als ze poliklinisch worden geopereerd.

Kunnen patiënten niet zelf van de verkoeverkamer naar de operatiekamer gaan?

Sommige centra voor ambulante chirurgie doen dat wel, maar de langere kijkafstand voor de operatie kan problemen veroorzaken zoals angst of onzekerheid. Patiënten zijn ook minder goed in staat om tijd in te schatten, wat kan leiden tot vertragingen. Verwondingen en vallen zijn ook niet ongewoon. Daarom moet “zelfstandig” lopen na de operatie worden heroverwogen en aangepast.

Welke nadelen kunnen patiënten ondervinden van langdurige bedrust?

Lange perioden van bedrust kunnen de volgende nadelen hebben:

  • Infecties van de luchtwegen en embolie
  • Trombose en hypotensie
  • Verlies van spierkracht (1-3% verlies van spiermassa per dag), contracturen, verminderd uithoudingsvermogen
  • Depressie, angst, verwarring, verlies van zelfvertrouwen
  • Decubitus (huid)
  • Incontinentie, infecties, constipatie

De beste manier om deze risico’s te voorkomen is om de verblijfsduur zo kort mogelijk te houden of alleen als het absoluut noodzakelijk is.