Hoe vindt u de juiste operatietafel voor endodontie?

Constant zitten belast de rug en verkeerd zitten kan blijvende schade aan de rug veroorzaken – daarom is het kiezen van de juiste operatietafel en -stoel cruciaal voor endodontisten om een optimale werkomgeving te creëren en endodontische procedures van hoge kwaliteit uit te voeren. Een operatietafel is niet zomaar een werkoppervlak, maar een essentieel hulpmiddel dat van invloed is op het comfort van de patiënt, de toegankelijkheid voor de chirurg en de efficiëntie van het hele behandelingsproces.

Pijn voorkomen met de juiste keuze van de operatietafel bij endodontie

Endodontisten hebben vaak last van rugpijn, omdat hun beroep voornamelijk een zittende houding vereist en gepaard gaat met repetitieve bewegingen en lange werktijden.

 • Langdurige zithouding: Tijdens endodontische procedures werk je langdurig zittend. Dit kan leiden tot overbelasting van de wervelkolom, vooral als de houding niet ergonomisch is of de stoel niet voldoende steun biedt.
 • Repetitieve bewegingen: Endodontische behandelingen vereisen vaak precieze en repetitieve bewegingen, zoals het vasthouden van instrumenten en het manipuleren van fijn gereedschap in de nauwe mondholte. Deze repetitieve bewegingen kunnen leiden tot spierspanning en overbelasting, vooral als ze niet worden uitgevoerd in een ergonomisch correcte houding.
 • Slechte ergonomie van de werkomgeving: Een slecht ontworpen werkomgeving, zoals een slecht afgestelde behandelstoel, een slecht toegankelijk operatieveld of een gebrek aan steun voor de armen en polsen, kan leiden tot een ongunstige houding en de belasting van de wervelkolom vergroten.

Om pijn te verminderen is het belangrijk dat je ergonomische principes toepast in je werkomgeving: Denk hierbij aan het gebruik van ergonomisch ontworpen behandelstoelen en instrumenten, de juiste werkhouding, regelmatige pauzes om de spieren te ontlasten en rugversterkende oefeningen.

Een ergonomische operatietafel kan ook helpen om houdingspijn te voorkomen. Dit komt omdat deze operatietafels kunnen worden aangepast aan je houding tijdens chirurgische ingrepen. Hierdoor kun je langere tijd werken zonder je houding te belasten.

Drie professionele tips

De drie belangrijkste tips van endodontisch expert Dr. Tomas Lang met meer dan tien jaar ervaring in praktijktesten, onderzoek en ontwikkeling:

 • Aanpassing van de operatiekamerapparatuur aan individuele lichaamsafmetingen
 • Precieze uitlijning van de operatietafel ten opzichte van het praktijkmeubilair
 • Ondersteunende elementen dicht bij het hoofd van de patiënt, bijv. een ring voor microchirurgie – een ring voor microchirurgie minimaliseert ook het risico op letsel als de arts of assistent beweegt, omdat deze is verbonden met de hoofdsteun van de patiënt.

Operatietafels voor endodontie – ergonomisch werken onder de microscoop

Tandwortels zijn zeer complexe structuren. Naast de hoofdkanalen hebben de meeste wortels ook kleine secundaire kanalen – soms fijner dan een mensenhaar. Als ze tijdens de behandeling over het hoofd worden gezien, kunnen de weefselresten en bacteriën die erin achterblijven zelfs jaren na de behandeling leiden tot een nieuwe infectie met pijn of ontsteking. Een chirurgische microscoop maakt deze kleine details zichtbaar en maakt een precieze behandeling mogelijk. Om ervoor te zorgen dat je ergonomisch kunt werken aan de microscoop, moet je de volgende punten in acht nemen:

 • De microscoop instellen: De microscoop moet zo worden geplaatst dat uw ogen zich op een comfortabele hoogte bevinden om de belasting van uw nek en ogen te minimaliseren. De helling en afstand van het oculair moeten zo worden ingesteld dat een rechte hoofdhouding mogelijk is.
 • Houding: Zorg voor een rechte en evenwichtige houding. De ruggengraat moet recht worden gehouden en de schouders moeten ontspannen en niet opgetrokken zijn. De voeten moeten plat op de vloer staan en indien nodig kan een voetensteun worden gebruikt om de druk op de benen en onderrug te verlichten.
 • Zithouding: De stoel moet je rug goed ondersteunen en in hoogte verstelbaar zijn. Ga zo zitten dat je knieën iets onder je heupen staan. Dit zorgt voor een betere bloedcirculatie en voorkomt dat bloedvaten worden dichtgedrukt.
 • Handpositie: Neem een ontspannen houding aan met je armen en polsen. De armen moeten licht gebogen zijn en uitgelijnd met de schouders en het lichaam. Het is aan te raden om een ondersteunende armsteun te gebruiken om de belasting op de armen en polsen te verminderen.
 • Verlichting: Adequate verlichting is belangrijk voor een goede zichtbaarheid en om vermoeide ogen tot een minimum te beperken. De verlichting moet zo worden afgesteld dat het werkgebied optimaal wordt verlicht en reflecties tot een minimum worden beperkt.
 • Pauzes en stretchen: Neem regelmatig een pauze om de spieren te ontlasten en stijfheid te voorkomen. Tijdens de pauzes kunnen rekoefeningen voor de nek, rug en schouders worden gedaan om spanning te verlichten.

De instelmogelijkheden van je operatietafel zijn van doorslaggevend belang om deze ideale houding aan de microscoop aan te nemen.

De juiste ergonomie voor uw patiënten

De juiste positionering van de patiënt op de operatietafel is van cruciaal belang voor een succesvolle chirurgische ingreep. Afhankelijk van het type operatie zijn verschillende posities op de operatietafel nodig. De juiste positionering biedt optimale toegang voor zowel de chirurg als de assistent en zorgt voor een comfortabele positie voor de patiënt om weefselschade, pijn in de ledematen en langere hersteltijd als secundaire gevolgen te voorkomen. Het is ook belangrijk dat uw patiënten altijd veilig en stabiel zijn.

Talrijke onderzoeken hebben geprobeerd de optimale houding te bepalen voor patiënten van verschillende geslachten en lichaamsbouw. Het bleek dat een hoek van 140 graden tussen het onderbeen en de dij en tussen de dij en de romp moet worden aangehouden om de patiënt in staat te stellen ontspannen te liggen tijdens de vaak lange microscoopbehandeling.

De optimale positionering van de patiënt is gericht op zowel een ontspannen positie voor de patiënt als gunstige werkomstandigheden met de behandelmicroscoop voor de endodontoloog en assistent. Dit tweeledige doel wordt bereikt door een geschikte operatietafel, die daarom een centrale rol speelt in het ontwerp van het behandelcentrum.

Endodontisten werken ergonomisch met BRUMABA operatietafels

Dit is waar BRUMABA om de hoek komt kijken: het bedrijf, gevestigd ten zuiden van München, produceert hoogwaardige operatietafels, operatiestoelen en behandeltafels met een focus op de best mogelijke ergonomische werkomstandigheden. BRUMABA operatietafels hebben niet alleen de praktische ring voor microchirurgie, ze kunnen ook zeer flexibel worden verplaatst dankzij hun slanke ontwerp en zorgen voor optimale bewegingsvrijheid. De hoogte kan ook worden aangepast. Het hoogtepunt is de zogenaamde vliegtuigfunctie: het werkveld wordt naar je toe gekanteld door de lengteas zijwaarts te kantelen, waardoor je rug wordt beschermd. De operatietafel past zich aan de houding van de arts aan en niet andersom.

 • Je kunt de hoogte van de operatietafel traploos aanpassen. Dit zorgt niet alleen voor een ideale werkhouding en rugvriendelijke behandeling, maar biedt ook een comfortabele instaphulp voor uw patiënten.
 • Over patiënten gesproken – dankzij de comfortabele en gesegmenteerde ligpositie van onze operatietafels liggen uw patiënten in een ergonomische positie die zorgt voor ontspanning van spieren en ademhaling. De afzonderlijke hoofd-, romp- en voetelementen kunnen in een hoek of plat worden versteld om de bloedstroom individueel te regelen. Bovendien zijn onze modellen uitgerust met comfortabele pads zodat drukpunten tot het verleden behoren – dit is vooral belangrijk tijdens lange behandeltijden in de endodontie.
 • Flexibiliteit in de operatiekamer helpt ook om ervoor te zorgen dat veranderende werkprocessen niet gepaard gaan met extra stress: Onze OK-tafels zijn mobiel en kunnen in elke werkstructuur worden geïntegreerd. Dankzij de draadloze werking en een batterijlevensduur tot een week ben je altijd flexibel en mobiel.
 • Uw werkcomfort wordt ook ondersteund met op maat gemaakte accessoires die aan uw eisen kunnen worden aangepast, zoals de microchirurgie ring of individueel instelbare onderarmsteunen.
Vliegtuigfunctie: Zijdelingse helling van de BRUMABA-operatietafel met 17°

De game changer in endodontie: de BRUMABA vliegtuigfunctie

De kern van ergonomisch werken in de endodontologie wordt gevormd door de innovatieve vliegtuigfunctie van onze operatietafels. Hierdoor kan de lengteas traploos 17° naar links of rechts worden gekanteld. In de endodontologie kan deze fijnafstemming het beslissende verschil maken voor ergonomische chirurgie en het behoud van een gezonde rug op oudere leeftijd. Vooral in combinatie met de microscoop kunnen werkprocessen worden geoptimaliseerd waarvoor anders talloze aanpassingen nodig zouden zijn.

Conclusie: Optimale werkomgeving voor comfort en precisie met operatietafels van BRUMABA.

Het kiezen van de juiste operatietafel is cruciaal voor ergonomisch werken in de endodontologie. Verstel en kantel de BRUMABA operatietafel zodat je comfortabel en ergonomisch kunt werken – de tafel past zich aan jouw werkhouding aan en niet andersom. Met de vliegtuigfunctie kun je de operatietafel zelfs zijwaarts kantelen – de game changer voor veel operaties. Hierdoor kun je comfortabel werken gedurende lange perioden. Onze OK-stoelen en accessoires zijn een ideale aanvulling om de fysieke belasting van opereren en assisteren te minimaliseren – een duurzame investering in je eigen gezondheid en die van je team.